Petak, 25 Travanj 2014 11:24

AIKIDO - ono što ste znali, ili niste znali - U svijet aikida vodi vas Roman Rogač

Napisao 

Osnivač aikida, Morihei Ueshiba, imao je za cilj da se praktičari ove vještine znaju obraniti, ali  i da zaštite svog napadača od bespotrebnog ozljeđivanja. Aikido je nastao iz brojnih vještina koje je Morihei trenirao: Daito-ryu aiki-jujutsu, Judo, Goto-ha Yagyu-ryu, Tenjin Shin yo-ryu jujutsu

Zovem se Roman Rogač, student sam Građevinskog fakulteta u Osijeku i zaposlen u građevinskom obrtu. Prije dvije godine položio sam za majstora aikida i  vodim treninge te japanske borilačke vještine samoobrane u Aikido klubu Heion, stoji kratko i sve jasno rečeno u uvodu u naš razgovor s Romanom. Iskoristili smo ovu priliku da nam pojasni sve što nam njie jasno o Aikidu i zašto se netko uopće i odluči za Aikido.
Možete li naše čitatelje malo bolje upoznati s aikidom?aikido2
Aikido je japanska borilačka vještina samoobrane, a sam naziv znači AI- harmonija; KI – energija i DO – put; što bi  u doslovnom prijevodu  značilo ˝harmonija energija put˝, a moglo bi se prevesti ˝put harmoničnog duha˝. Aikido je manifestacija ljubavi. Tehnike aikidoa ne služe da biste pobjedili protivnika, već da biste  s njim stvorili harmoniju i pretvorili njegovo nasilje u mir.  Zato smo dužni graditi i čuvati mir, izbjegavajući svaki sukob i nasilje, a to činimo primjenjujući aikido u  svakodnevnom životu i na taj način je aikido definirao osnivač ove vještine. Osnivač aikida, Morihei Ueshiba, imao je za cilj da se praktičari ove vještine znaju obraniti, ali  i da zaštite svog napadača od bespotrebnog ozljeđivanja. Aikido je nastao iz brojnih vještina koje je Morihei trenirao: Daito-ryu aiki-jujutsu, Judo, Goto-ha Yagyu-ryu, Tenjin Shin yo-ryu jujutsu.
Zašto ste odabrali baš aikido, kako je sve krenulo?
U biti, imao sam priliku trenirati karate kao klinac jer je očev prijatelj bio majstor karatea i vodio treninge. Od toga sam odustao jer je prevagnula ljubav prema sportovima s loptom, kao što su nogomet, košarka i dr. Uvijek sam bio mirno dijete te me nisu toliko privlačili borilački sportovi. Više sam  volio pogledati neki meč na TV-u ili akcijski film. Na aikido sam došao prije 7 godina na nagovor prijatelja i sadašnjeg kolege trenera i preko njega sam prvi put i čuo za tu borilačku vještinu. Odabrao sam aikido jer je specifičan, jer nema udaraca, već je cilj da se napadač svlada bez ikakvog napora i da ga se bez bespotrebnog ozljeđivanja stavi pod kontrolu i na taj način primiri i sebe i svog napadača. Svakako se može nakon svladavanja protivnika zadati udarac, ali to onda nije tradicionalni aikido i ono što on predstavlja.
Koja je razlika između aikida i drugih borilačkih vještina? Koji su temelji Aikida?
Kad bi gledali u srž, to su isto borilačke vještine samoobrane. Bilo bi dobro imati predznanja iz tih vještina,  ali to nije nužno. Tijekom treninga aikida prolazimo neke osnove tih drugih japanskih borilačkih vještina koje smo mi treneri još kao učenici savladali. Aikido jest miroljubljiva vještina jer, kao prvo, s aikido tehnikom ne može se nikoga napasti, a drugo, svaku stresnu i kriznu situaciju nastoji se riješiti verbalnim putem, a u krajnjoj nuždi, ako dođe do fizičkog sukoba, uporabiti aikido tehniku. Na treningu učimo samokontrolu i podizanje samopouzdanja i  učimo poštovati ljude bez obzira bili oni napadači ili ne, te svladavanje i poštivanje ljudskih vrijednosti kao što su iskrenost, čast, međusobno poštovanje, uljudnost i dr. To čini jednu sliku, odnosno predstavlja tradicionalni aikido.

Kažete da je poželjno predznanje iz drugih borilačkih vještina, ali nije nužno. Mogu li ja, bez ikakvog predznanja, početi trenirati Aikido?
Bilo bi dobro imati predznanje japanskih borilačkih vještina, jer takva osoba ima dobru podlogu za napredak u aikidu. Ponavljam, ja se nikad nisam bavio borilačkom vještinom i iskreno mogu reći da mi je put do majstorstva bio malo teži, ali uspio sam, tu sam, nositelj crnog pojasa. Ni jedna osoba ne treba imati predrasude prema sebi i ograničavati se već je samo potrebna želja i dobra volja da dođete i okušate se.

Naveli ste da držite treninge u Aikido klubu Heion. Možete li čitateljima dočarati vaše treninge te dati neke osnovne informacije ukoliko vam se požele priključiti?
Treninge vodimo kolega Ante Papić  i ja u večernjim terminima u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, srijedom i petkom od 20 h do 21.30 h. Klub postoji već dvije godine. Počeli smo s tek nekoliko polaznika, a sada nas ima dvadesetak. U istom terminu držimo treninge za djecu i za starije polaznike, seniore. Kroz treninge prolazimo zagrijavanje i razgibavanje, što je najvažnije, a nakon toga prolazimo padove i na taj način učimo našu djecu i starije svladati strah od padova, odnosno, kako se sačuvati od ozljeda pri padu. Prolazimo osnove kretanja koja pomažu izbjeći udarac, odnosno fizički sukob, i na kraju - aikido tehnike. Važno je da naši polaznici poštuju ljudske vrijednosti, odnosno vrline Budoa (što bi u prijevodu značilo put ratnika), da budu disciplinirani, da se nauče braniti i da svakodnevno u životu primjenjuju aikido.

Imam informaciju da ste nedavno imali polaganja za kyu-eve (stupnjeve), odnosno, polaganja za više pojaseve.
 U sklopu projekta ˝Zajedno u borbi protiv nasilja i bolesti ovisnosti˝ održavamo zajedničko polaganje AK Heion (polaznici osnovnih škola i drugih obrazovnih ustanova) i AK Ivan Štark (mladi s posebnim potrebama) kada polaznici pokazuju svoje znanje i vještine koje su svladali tijekom treninga i na kraju polaganja svi polagači dobiju diplomu i poklončić za trud. Osim zajedničkog polaganja, aikido klubovi zajedno sudjeluju i na drugim manifestacijama kao što su: Svjetski dan zdravlja, Festival zdravlja te na međunarodnim seminarima.

Želite li još nešto reći za kraj?
Za kraj bih  htio zahvaliti svom prvom mentoru Mironu Vučićeviću koji mi je omogućio da treniram Aikido i da postanem ono što danas jesam, majstor aikida te da poštujem vrline Budoa, a najviše od svega da svoje znanje nesebično prenosim na svoje učenike i da dalje napredujem u aikidu kao što sam do sada. Zahvaljujem Aikido klubu Ivan Štark na dobroj suradnji. Zahvaljujem svojim učenicima na povjerenju koje mi pružaju tijekom ove dvije godine vođenja kluba i nadam se da ću i ja sada, kao majstor borilačke vještine aikido, izvesti svoje učenike na put do majstorstva.
Čitatelji Sportskog portala, onima koje zanima tradicionalni Aikido i htjeli bi se okušati u njemu, još jednom vas pozivam da nam se pridružite na treninzima u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje ˝Ivan Štark˝ (Drinska 12B, Osijek),  srijedom i petkom od 20 h do 21.30 h.
SVJETLANA ŠIMIĆ