Utorak, 10 Studeni 2015 00:00

Susret u Gradskom vrtu: Josip Gašparac, trener najboljih hrvatskih skakačica i skakača s motkom

Napisao/la  Damir Rukovanjski

Najviše medalja i pobejda na državnom prvenstvu za Atletski klub Slavonija Žito osvojili su skakači i skakačice s motkom. Kratko smo o ovim uspjesima i nadanjima za narednu sezonu porazgovarali s trenerom motkaša Josipom Gašparcem

atl - gasparacČak 24 medalje s državnih prvenstava u osječku atletiku u ovoj sezoni donijeli su skakačice i skakači s motkom trenera Josipa Gašparca. Time je u ovoj disciplini Atletski klub Slavonija Žito osvojio sedam zlatnih, 11 srebrnih i šest brončanih medalja.  Osvojili su to u raznim konkurencijima uključujući i seniorsku. Nitko od njih nije stariji od 17 godina. Ove djevojke i momci doslovce su vladari hrvatskih atletskih visina, a mnogi i dobrano skaču europske visine i dosege. POGLEDAJTE SVE REZULTATEatl - skok u vis

Najstariji od njih je Dario Prekl koji je nastupio i na svjetskom prvenstvu. U konkurenciji 34 skakača osvojio je 22.mjesto. Došao je tamao s najslabijim rezultatom ali koja je bila kvalifikacijska visina. Skočio je dobro, ali je imao problema s nogom. Naglo je izrastao pa je došlo i do nezgodnog istegnuća. Preskočio je 4.55, ističe njihov trener Josip Gašparac.

-          Najveće je iznenađenje je Elija Valentić koja je početkom ove godine s gimnastike prešla na ovu disciplinu i u tako kratkom roku postala seniorska prvakinja Hrvatske. Do toga rezultata obično treba četiri godine. No, deset godina je bila gimnastičarka i to je njezin kapital. Problem se pojavljajuje sada što nema adekvatne motke. Jer onu visinu koju je savladavala s 12 koraka, sada može savijati nakon zaleta s osam koraka i skače istu visinu. Dakle treba tvrđe i duže motke. Inače jedna motka košta oko četiri tisuće kuna. Ima u klubu dosta motki, ali baš od svih nema ove za nju, kaže Gašparac koji ističe da u klubu sada imaju 42 motke a trebati će druge motke za nove visine. Inače, objašnjava naš sugovornik jedan skakač u sezoni može promijeniti četiri do pet motki.

Gašparac se sjeća vremena kada je pet ili šest skakača koristilo jednu motku. Danas je to drugačije i zadovoljan je uvjetima koje njegovi sportaši imaju u klubu.

-          Stvarno je dobro što imamo dosta motki, a to možemo zahvaliti Ivanu Horvatu. Kada je počeo nabavili smo seriju motki i tako skupljali. Koliko su dobri nasljednici Ivana Horvata govori i podatak da njihov rezultat  u istom godinama kada je Ivan počeo skakati veći za 40 cm. On je tada skakao 3.50, a oni, sadašnji kadeti idu na 3.90

Dvojica 14 godišnjaka skočila su 3.90, a prvi iza njih su na 3.10 u Hrvatskoj. Radi se o Svenu Salaju i Ivanu Paravcu.

-          Imamo i Atilu Salaja koji je počeo rasti i imao je manjih povreda. Kod mlađih prvih pet će bit naši skakači a to su pored njih dvojice i Atile, još i Borna Cik, Kristijan Tarnaj. A kod djevojčica je Elija ta koja će osvajati medalje i dalje u seniorskoj, mlađoj seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, dok su tu još djevojčice u starosti 11 i 12 godina kao što je Barbara Paravac

Inače, najbolje za početi s motkom u starosti od nekih 11 godina na dalje, ali bi bilo dobro da je prije toga svatko prošao opću atletsku školu, ili gimnastiku. Svi naši osim Elije su imali takav put od atletske škole do ovih visina objašnjava nam prof. Josip Gašparac koji ističe i kako djeca treniraju dva do tri puta tjedno, a natjecatelji imaju od četiri do šest treninga.

Skok s motkom je doista stvar snage. Zalet i odraz, a onda koliko ima snage toliko će skočiti. Za motku treba biti relativna snaga da upravlja svojom tijelom, pojašnjava nam načine pristupa ovoj atletskoj disciplini u kojoj su upravo osječki natjecatelji najbolji u Hrvatskoj.

Popričali smo i ambicijama u narednoj sezoni za koju se već spremaju u tunelu dvorane Gradski vrt. Ističe da Elija ako dobije motku mogla bi ostvariti normu za Europsko i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj kategorij, a Dario Prekl ako se oporavi također može na ta ista natjecanja. I dakako, očekuju se pobijede u muškoj i u ženskoj konkurenciji na prvenstvima Hrvatske.

atl - sven salaj

Gašo, kako ga zovu u osječkom sportu  rođen je 1. listopada 1937. godine u Nedelišću. Osnovnu školu završio je u Čakovcu, a gimnaziju u Varaždinu. Na Visokoj školi za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1965. godine. Kao apsolvent započinje radni odnos na gimnaziji u Varaždinu 1962. godine. U Osijek dolazi 1965. godine kako bi otpočeo s radom u gimnaziji „Braća Ribar“ kao profesor tjelesnog odgoja. U razdoblju od 1978.-1980. te od 1988.-1993. godine radio je u svojstvu predavača tjelesne i zdravstvene kulture na katedri za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Sveučilišta u Osijeku pri Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a od 1980.-1988. godine bio je predavač kolegija Atletika na studiju Kineziologije na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. U akademskoj 1990./1991. godini bio je voditelj katedre za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a 1994. godine izabran je za člana prvog saziva Komisije za djecu i mladež Hrvatskog olimpijskog odbora.

A posljednjih  godina upravo je najviše posvećen treniranju skakača s motkom, pa je tako I Ivana Horvata doveo do Olimpijskih igara u Londonu. A svih ovih godina u Osijek s državnih prvenstava I brojnih međunarodnih natjecanja upravo njegovi natjecatelji donose najviše medalja. Uz kratku kavu u dvorani Gradski vrt pogledali smo i fotografije s natjecanja koje imamo, a i koje se nalaze na facebook profilima a koje možete pogledati u našoj fotogaleriji.