Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 17:37

Barbara, Iva i Inga dobro se snašle u Budimpešti po novim FIG pravilima

Napisao 

Iva Janjić i Barbara Ćuljak(na slici gore) osvojile odlična peta mjesta u svom subotnjem nastupu na Grazia kupu u Budimpešti. Inga Rukovanjski plasirala se na 24. mjesto FIG natjecanja za juniorke.

Kako su FIG(Svjetska gimnastička federacija) natjecanja samo za juniorke i seniorke ovaj u Budimpešti koristio je da se Inga Rukovanjski po prvi puta oproba i u takvom natjecanju. Iako je njezino godište(2004) imalo svoje natjecanje prijepodne, izazov natjecanja s 2002., i 2003.godište s četiri rekvizita bio je velik.

ritmika s anom besonovom

Anna Bessonova s Ivom i Barbarom

Nakon prvog dana i ocjena 11.150 s obručem i 9.850 s loptom jedna je od najbolje plasiranih mlađih juniorki u konkurenciji juniorki. U subotu u budimpeštanskoj dvorani Sportcastely natjecanje je nastavila vježbama s čunjevima i trakom. Na ovom natjecanju u konkurenciji juniorki ima 31 natjecateljica iz Rusije, Ukrajine, Kanade, Meksika, Izraela, Norveške, Malezije, Slovenije, Uzbekistana, Egipta, Finske i Slovačke a Inga je jedina Hrvatica. Drugi dan u vježbi s trakom osvojila je 9.100 bodova, dok je za izvedbu s čunjevima dobila ocjenu 10.850. Ukupno je osvojila u toj konkurenciji 24. mjesto s ukupnim zbirom ocjena u višeboju 40.950, a osječkoj 12-godišnjoj ritmičarki ovo je bilo i prvi puta da nastupa po novim FIG pravilima. Za istaći je da nije penalizirana ni jednom i nije bilo padova. Najbolja juniorka je bila Khrystyna Pohranychna iz Ukrajine koju je na parter izvodila Anna Bessonova, legenda svjetske ritmičke gimnastike. Drugo mjesto je zauzela Ruskinja Marina Lobanova, a treće također iz Rusije, Pobeduskina Maria. Inače sutkinje, koje baš i nisu bile vjerodostojne i imale su grešaka i ispravaka, na prvih devet mjesta su plasirale sve natjecateljice iz bivših sovjetskih republika. Tek na 10. mjestu  bila je Slovakinja Adriana Timkova, a na 12. Mariam El Guindy iz Egipta. Malo nedoumica je unosila činjenica da su na ekranu objavljivali samo rezultate osam natjecateljica, među njima i Inge, a ostale su objavljivali tek nekoliko sati nakon natjecanja, ali ne javno nego na internetu. A bilo je i prepravljanja ocjena što nije baš renome za jedno FIG natjecanje. U pravilu Ruskinje i Ukrajinke nisu dobivale javno ocjene. No, mora se ipak priznati da ovih prvih nekoliko Ruskinja i Ukrajinki su doista imale odlične nastupe.

Na ovo natjeanje u kategoriji mlađih kadetkinja trenerice Branka Stojković i Rebeca Mađerić su dovele i Ivu Janjić (2007), te Barbaru Čuljak(2006) koje na parter izašleu subotu prijepodne. Iva je u A programu za 2007.godište osvojila peto mjesto a nastupila je u vježbi bez rekvizita, te s obručem. S obručem i bez rezkvizita nastupila je i Barbara Čuljak, te u B programu za 2006.godište osvojila također peto mjesto. Od trenerice Branke Stojković saznajemo da je zadovoljna postignutim rezultatima i kako su svoje vježbe odradile sve tri natjecateljice.

u prilogu teksta su rezultati i ocjene

ritmika grazica budapest01