Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Srpanj 2014 18:41

Kako je u Brazilu pobjedu odnio i Adidas

Napisao 

ADIDAS POMEO KONKURENCIJU NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U BRAZILU Njemački sportski brend adidas odnio je pobjedu na terenu i izvan njega na netom završenom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, nadmašivši svoju konkurenciju u real-time marketingu putem svoje "all in or nothing" kampanje.

Prikaz slikovne datoteke adidas.jpgNajvažniji uspjesi adidasove "all in or nothing" kampanje:
•    1.59 milijuna1 razgovora na društvenim mrežama – brend o kojem se najviše "pričalo" vezano uz Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu
•    5.8 milijuna2 – rast broja pratitelja na svim važnijim platformama društvenih medija
•    14.5%2 - najbrže rastuća zajednica nogometnih fanova na društvenim medijima
•    +38 milijuna3 – najgledaniji sportski brend na YouTube-u; temeljeno na video klipovima objavljenima tijekom trajanja prvenstva
•    2.98 milijuna (603%) 4 – rast @brazuca Twitter profila tijekom trajanja prvenstva
•    917 tisuća5 – najviše korišten brend hashtag na Twitteru (#allin)

Za vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, adidas je bio brend o kojem se najviše razgovaralo1 s povećanjem broja pratitelja za 5.8 milijuna2 na svim glavnim platformama društvenih medija - više nego bilo koji drugi sportski brend.

Herbert Hainer, izvršni direktor adidas Grupe je izjavio: "Ovo Svjetsko nogometno prvenstvo bilo je iznimno uspješno za adidas te je jasno potvrdilo našu poziciju kao vodećeg svjetskog nogometnog brenda. Činjenica da su oba adidas tima igrala u finalu prvenstva, da je adidasov tim pobijedio na prvenstvu te da su adidasovi igrači osvajači triju adidas zlatnih nagrada do podatka da je adidas bio najkomentiraniji brend na društvenim mrežama, potvrđuju našu dominaciju na prvenstvu, kako na terenu tako i izvan njega."

Tom Ramsden, globalni direktor marketinga adidas Football je komentirao: "Oduvijek smo znali da će komunikacija u realnom vremenu biti najbolji način da adidas pobijedi na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Mi smo istinski povezani sa sportom putem naših proizvoda, igrača i nogometnih saveza da jednostavno nema trenutka u nogometu u kojem mi nismo prisutni, a osobno vjerujem da nas naše znanje i razumijevanje igre čini najangažiranijim brendom kada su u pitanju nogometni fanovi."

Iz svoje baze "Posto adidas" u Riju, adidasov marketinški tim objavljivao je kombinaciju planiranih, očekivanih i reaktivnih sadržaja kako bi potaknuo online konverzaciju s nogometnim obožavateljima. U kampanji je naglasak stavljen na share of voice i reaktivne trenutke, a rezultati pokazuju da je adidas imao 917 tisuća5 spominjanja #allin na Twitteru tijekom prvenstva - što je tri puta više od bilo kojeg drugog brenda.

adidas Football je ostvario najveći porast zajednice na društvenim medijima (među sportskim brendovima) tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva i to za 14.5%2. Share of voice na svim najvažnijim platformama društvenih medija je također bio za 22 postotna boda6 veći nego od prvog sljedećeg konkurentskog sportskog brenda.

Brazuca, službena lopta Svjetskog nogometnog prvenstva je također postigla odličan uspjeh. @brazuca Twitter je bio najbrže rastući profil na Twitteru tijekom prvenstva s povećanjem broja pratitelja za 2.98 milijuna (603%)4. @brazuca je također bio jedan od najangažiranijih profila u usporedbi s drugim sportskim brendovima tijekom prvenstva, s 530 tisuća7 korisničkih interakcija.

adidas Battle Pack linija kopački, dizajnirana posebno za ovo Svjetsko nogometno prvenstvo isto tako je zabilježila veliki uspjeh kako na terenu tako i izvan njega. Kopačka adidas adizero f50 "postigla" je najviše pogodaka na prvenstvu, njih čak 46, uključujući i golove triju najboljih strijelaca koji su na prvenstvu nosili adizero f50 kopačke (Rodriguez 6, Müller 5 i Messi 4). Na ovom Svjetskom prvenstvu, igrači koji su nosili adidasovu sportsku opremu su postigli 30% više golova od igrača prvog sljedećeg konkurentskog sportskog brenda8. Online, #f50 je bio najkorišteniji hashtag na Twitteru tijekom prvenstva kada se radi o nogometnoj obući s 257 tisuća9 spominjanja.

Osim uspjeha na društvenim medijima, adidas je nadmašio konkurenciju i na terenu:
-    2 adidas finalista uključujući pobjednički tim - Njemačku
-    adidas Zlatna lopta – Leo Messi
-    adidas Zlatna kopačka – James Rodriguez
-    adidas Zlatna rukavica – Manuel Neuer
-    Najviše asistencija na prvenstvu - Juan Cuadrado
-    FIFA Nagrada za Fair Play – Kolumbija
-    FIFA Momčad prvenstva – 8 adidasovih igrača od 11

Video sadržaj