Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 15:47

Na velikim natjecanjima emocije i raspoloženje podižu se na neku drugu razinu

Napisao 

Razgovor s ELENOM MILENKOVIĆ, hrvatskom reprezentativkom u ritmičkoj gimnastici pred Europsko prvenstvo u Minsku. Elena govori o državnom prvenstvu, kako trenira, o načinu školovanja, svojim počecima, atmosferi na velikim natjecanjima.

rg elena 1

I ove godine višebojno prvenstvo Hrvatske bilo je u znaku Varaždinki, a posebno naše najbolje ritmičke gimnastičarke Elene Milenković koja je ponovila prošlogodišnji uspjeh i okitila se zlatnom medaljom u seniorskoj kategoriji. Iza Elene je i Svjetski kup, a pred njom je već i Europsko prvenstvo u glavnom gradu Bjelorusije. O proteklih nekoliko mjeseci i pred nastup u Minsku razgovarali smo dan nakon državnog prvenstva u Poreču.

GREŠKE NA LOPTI I ČUNJEVIMA NISU MI SE SMJELE DOGODITI

-          S državnim prvenstvom u višeboju koje je bilo prošli vikend djelomično sam zadovoljna. Obruč i traka bili su super iako se uvijek može bolje. Ali zabrinule sum e greške na lopti i pogotovo čunjevima koje se sad prije Europskog prvenstva nisu smjele dogoditi. Vjerojatno je u igri bil i pad koncentracije, pa i umor. No, profesorica (elenina trenerica op.ur.) i ja već radimo na tome da ispravimo greške i pripremimo se što bolje za Minsk, priča nam Elena nakon natjecanja u porečkoj dvorani Žatika.rg elena lopta

-          Na prvo natjecanje ove godine isli smo dosta rano i to već u veljači na Miss Valentine u Estoniju, što zbog toga da probamo sve promjene u vježbama i vidimo gdje jos treba napraviti popravke, a što zbog moje želje jer sam uvijek htjela ici na to natjecanje. priča nam državna prvakinja za 2015.godinu. Sve je prošlo dosta solidno i pojavilo se dosta vrhunskih vježbačica poput Rizatdinove, Mazur, Durunde... jer svi zele isprobati nove vježbe i baš zbog toga jer je prvo natjecanje u sezoni. Atmosfera je bila super, vesela, dobra, ističe Elena i dodaje kako je publika sve natjecateljice jako podržavala.

Nakon toga išla je u Budimpeštu, pa na Svibanjski turnir, kao i u Bukurešt na Svjetski kup.

POJAVLJUJU SE VELIKA IMENA I TO PODIŽE RASPOLOŽENJE

-          Ne znam dal sam koje natjecanje izostavila ali već ih je tolko da im više ne znam broja, slikovito je Milenković opisala koliko se mnogo natječe i boravi na putu i dodala - U Bukurešt su došle sve najjače izuzev Ukrajinki, Njemica i možda jos po koje cure, ali večina ih je bila tu, od Kudryavtseve, Mamun, Soldatove, Durunde, Stanioute, Nazarenkove, Moustafaeve itd. Na kraju sam u sveukupnom poretku završila 34. zbog lošijeg nastupa prvi dan, dok je drugi dan bil dosta dobar. Tako sam u čunjevima zauzela 25. mjesto što je pokazatelj da sam dobrim nastupom mogla puno više. Izuzev toga natjecanje mi je ostalo u dobrom sjecanju.  Atmosfera je takoder bila super, ipak je to Svjetski kup. Pojavljuju se sva velika imena i to automatski podiže raspoloženje i emocije na drugu razinu. Grad je sam po sebi vrlo lijep i ostavlja dobar dojam.

       SLIJEDI EUROPSKO PRVENSTVO U MINSKU

Za tjedan dana, odnosno već u utorak reprezentacija Hrvatske u ritmičkoj gimnastici putuje na Europsko prvenstvo u Bukurešt gdje ipak od svih, i od Elene i njezinih kolegica iz reprezentacije očekujemo najbolje nastupe.

-          Očekuje se naravno što bolji nastup, jer se o nekakvim rezultatima može govoriti, naravno, samo ako se što bolje nastupi. Zbog toga budem se probala što više koncentrirati na to da ispunim i odradim sve ono na čemu smo profesorica i ja vježbale proteklih pola godine, a sad kak budu taj nastup sutkinje primile to bude se vidilo kasnije. Ali mislim da bi se sa korektnim nastupom trebale dobiti i dosta dobre ocjene. Kolko sam uspjela vidjeti ove godine se prijavilo dosad najvise vjezbačica. Mislim blizu brojke 100 ako se ne varam. Meni osobno su najdraže Ukrainke pa je meni najveći favorit za medalju, meni osobno, najdraža Ritzadinova, ali naravno da budu se za postolje borile ruskinje Kudryavtseva, Mamun, Soldatova, ukrainska Rizatdinova i bjeloruska Staniouta, koje budu vjerujem i glavne favoritkinje na SP u Stuttgartu koje bude se održalo u rujnu ove godine. Ja ću se potruditi što bolje odvježbati jer mi je cilj, ali i san doći u vrh ritmičke gimnastike. Ali uz uvjete koje mi tu u Hrvatskoj imamo i koliko se taj sport tu cijeni i ulaže u njega, vidjet ćemo kakav bude ishod na kraju.

rg elena obruc

DRŽAVNA MATURA, ZAVRŠNI ISPITI U ŠKOLI....

Malo smo popričali i školi, privatnom životu i okruženju u kojem trenira i živi. Elena je inače maturantica i sve ovo se poklapa s državnom maturom, upisom na fakultet i završnim ispitima što svakako dodatno opterećuje.

-          Zbog svega toga mi se jos teže pripremati i psihički i fizički za sve to. Imam oslobođenje od nastave i polažem samo ispite da bi mi bilo što lakše. Ali evo baš se tak dogodilo sad da imam jako puno ispita i radova bas ove tjedne pred najvažnija natjecanja. Odlucila sam se na kraju za kinezioloski fakultet u Zagrebu, jer ne mogu zamisliti svoj daljnji život bez sporta i dvorane, priča o svojim privatnim planovima Elana. A dal ću ga nakon upisa zamrznuti da se i dalje bavim ritmičkom gimnastikom ili ne. To jos moram riješiti s roditeljima a i sama sa sobom.

Elena se prvo kao mala djevojčica počela baviti sportskom gimnastikom. Obzirom da su u to vrijeme jos uvijek imali treninge u istoj dvorani i sportska i ritmička gimnastika pogled na drugu stranu dvoranu bio je očito presudan.

POČELA SA SPORTSKOM GIMNASTIKOM

- Ja sam tijekom treninga uvijek gledala ˝velike cure˝ na ritmičkoj gimnastici kak rade i to mi se puno vise svidjelo i odlučila sam na jesen otići na selekciju k sadasnjoj trenerici, prof. Nataliji Gotal. Sa šest godina tak sam se počela baviti ritmičkom gimnastikom i eto sad ju već treniram 12, a uskoro i 13 godina. Treniram svaki dan po četiri sata, osim nedjelje, a kad imamo nekakve pripreme, primjerice ljeti ili prije važnijih natjecanja (EP, SP) izmjenjuju se jedan trening od 5 sati na dan i dva treninga na dan. Jedan od tri, a drugi od tri i pol sata. I stvarno mogu biti zahvalna i roditeljima, obitelji, naravno profesorici, a i prijateljima koji mi pomažu u svemu i koji su mi moralna podrška jer mislim da bez svih njih ne bi mogla izdržati i psihičke i fizičke napore. a i pritiske koji ponekad stvarno znaju dovesti do preispitivanja vlastitih odluka dal su dobre ili ne rekla je na kraju ova mlada Varaždinka.

D.RUKOVANJSKI

 PROČITAJTE IZVJEŠTAJ S DRŽAVNOG PRVENSTVA

Video sadržaj